Алпинизъм   »   Европа   »   Руска Федерация   »   Кавказ Прегледана е 16511 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   29 Jul - 6 Aug 2020
2360 лв.
2242 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
2360 лв. 5 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2360
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Елбрус

Изкачване на връх ЕлбрусИзкачване на връх ЕлбрусИзкачване на връх Елбрус


Връх Елбрус в Кавказ е най-високият връх в Европа и един от Седемте континентални първенци

Информация

Локация

( 43.353767 N, 42.434521 E )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Изкачване на връх Елбрус

Изкачване на връх Елбрус

Връх Елбрус (5642 м) е най-високият връх в Европа и е един от Седемте континентални първенци. Елбрус се намира в Кавказ на територията на република Кабардино-Балкария в Руската федерация на 1,5 км от Карачаево-Черкезия, на 10 км от границата с Грузия и на около 40 км от границата с Абхазия. Счита се че при Елбрус е границата между Европа с Азия. Масивът е андезитов вулкан с 2 върха неактивен от 2000 години като Западния връх е с височина 5642 м, а Източния - 5621 м. При вторият има кратер с диаметър около 200 м и дълбочина към 50 м.


На връх Елбрус

На връх Елбрус


Обща информация:

Въпреки че Елбрус е най-високият връх в Европа, той е един от най-лесните от високите върхове на континента. Интересното е, че се намира в Кавказ, който е една от най-назъбените планини в света. Стандартния маршрут до Елбрус е дълъг и напрегнат, но няма никаква техническа трудност, въпреки това той не трябва да бъде подценяван. По брой на смъртните случаи Елбрус е една от най-смъртоносните планини в света. В повечето случаи това са скиори и сноубордисти, но има и много алпинисти. Тук най-голямата опасност е времето, което може да бъде доста неприятно. Почти винаги духа силен вятър, температурите са много ниски, а загубването в мъгла е много вероятно по белите, полегнали и без никакви ориентири склонове на планината. Не са малко и случаите, когато над седлото между двата върха при слизане, по-неопитни и необвързани с въже планинари, се подхлъзват на стръмния и често обледенен склон.

Стандартния маршрут от юг, който цел на тази програма, започва от Бочките и се изкачва по леките склонове водещи до хижа Дизел, намираща се на височина 4157 м. Обикновено пътеката е добре отъпкана от снегоходите и се взима за около 1 час. От хижа Дизел се продължава право нагоре между две леко изпъкнали успоредни скални ивици сочещи право към Източния връх. След като се излезе над скалите маршрута става по-стръмен и води към Скалите на Пастухов, намиращи се на 4670 м. След тях маршрутът продължава право нагоре към Източния връх, но след около 200-300 метра завива диагонално на ляво, подсичайки склоновете. Когато достигне склоновете на големият улей между двата върха, маршрутът продължава да подсича склоновете на Източния връх в посока към седлото. На седлото мога да бъдат видени останките на една стара хижа. От това място се продължава на запад, вдясно от скалите, които оформят рамото на Западния връх. След стотина метра нагоре маршрута завива надясно, подсичайки диагонално склоновете на Западния връх и излиза на платото, по което се достига най-високата точка на връх Елбрус. Изкачването най-често отнема 6-9 часа, а слизането между 3 и 6 часа.


Връх Елбрус, гледан от лифта на Чегет

Връх Елбрус, гледан от лифта на Чегет


Първото изкачване на Западния връх на Елбрус е направено през юли 1874 от F. Crauford Grove, F. Gardiner, H. Walker, A. Sottajev и P. Knubel. Първото изкачване на Източния връх е през 1829 от Killar Hashirov.

Цени

На човек при минимум 5 участника - 2360 лв.  2242 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Програма

1 ден:

Пътуване от София до Москва.

2 ден: Поляна Чегет (2140 м)

Полет от Москва до Минерални води. В Минерални води ще ни чака микробус, с който ще пътуваме между 3 и 4 часа до хотела на поляна Чегет. Настаняване, почивка и свободно време в курорта.

Нощувка в хотел.


На връх Cheget Karabashi с гледка към Елбрус

На едно от връхчета по гребена между Cheget Karabashi и Малък Донгузорун


3 ден: Cheget Karabashi (3404 м) - 5/7 часа

Рано сутринта след закуска ще се качим на панорамния лифт за Чегет. Разходката до връх Чегет зависи от това дали в района на последната станция на лифта има военни патрули. Ако няма такива в региона ще направим едно сравнително лесно и бързо изкачване на панорамния връх Чегет. От тук се открива красива гледка от една страна към връх Елбрус, а друга към назъбените алпийски гиганти на Кавказ - Донгузорун, Накратау и други. С тези, които имат известен катерачен опит и желание за приключения ще продължим по скалния гребен, който води към връх Малък Донгузорун и ще изкачим 2-3 от близките върхове по него.

След като слезем в Чегет ще се отбием в една от близките кръчмите, за да опитаме автентичен шашлик от агнешко месо и някои други местни лакомства. На прибиране към хотела, ще се отбием в някой от хранителните магазни, за да си купим хранителни запаси за следващите дни в планината.

Нощувка в хотел.

4 ден: Скалите на Пастухов (4690 м) - 4/5 часа

През този ден ще станем рано, за да закусим и хванем първият лифт до станция Мир и след това със седалковият лифт ще се качим до хижа Karabashi, известна най-вече като Варелите (Бочките), намираща се на 3750 м.


Бочките с Накратау и Донгузорун на залез слънце

Бочките с Накратау и Донгузорун на залез слънце


След като се настаним в една от бочките и си починем, ще направим аклиматизационно изкачване до основата на Скалите на Пастухов на около 4600 м. Без да бързаме за никъде, с няколко добри почивки, за около 3-4 часа ще стигнем до скалите. От тук ще слезем обратно до Бочките, където ще пренощуваме.

Нощувка в Бочките.

5 ден: Бочките (3750 м)

Почивен ден.

Нощувка в Бочките.

6 ден: Връх Елбрус (5642 м) - 10/14 часа

Ще станем към 1-2 часа сутринта и ще тръгнем от Варелите най-късно в 3 часа. Цялата група ще бъде превозена със снегоход до Скалите на Пастухов. Изкачването на Западния връх от Скалите на Пастухов е с продължителност между 5 и 8 часа, а слизането до хижата отнема около 3-5 часа. Ако в групата има много силни планинари ще направим опит да изкачим и Източния връх.

Нощувка в Бочките.


Сянката на връх Елбрус на изгрев

Сянката на връх Елбрус на изгрев


7 ден: Поляна Чегет

Слизане с първия лифт до Азау и трансфер до поляна Чегет.

Нощувка в хотел.

8 ден:

След закуска ще отпътуваме за Минерални води, от където с полет през Москва ще стигнем до София.

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

За да имате успех в това начинание е необходимо да имате много добро ниво на физическа подготовка. Препоръчително е връх Елбрус да не е първият височинен връх и преди това да имате изкачвания на по-ниски върхове с височина около 4000 м. Добрата и лека екипировка е също сериозна предпоставка за успех.

Лична екипировка

На всички свои клиенти Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" издава поименен Талон за еднократна отстъпка в размер на 10%, за закупуване на необходимата за участие в програмата екипировката от магазин Вертикален свят. За повече информация как да се сдобиете с такъв талон прочетете нашите Условия за ползване на талона.

Следващият списък от облекло, екипировка и аксесоари е препоръчителен, но ако имате предишен планинарски опит ви препоръчваме да го погледнете информативно. Този списък също така може да ви помогне да не забравите нещо важно, което ще ви е необходимо, за да ви осигури максимален комфорт в планината.


Връх Ушба на залез слънце

Връх Ушба на залез слънце


- Алпийски обувки, подходящи за -15/-20 градуса като La Sportiva G5;
- Леки (алуминиеви) котки като Black Diamond Neve Crampon Pro;
- Алпийска седалка и 2 бр. карабинера с муфа;
- Пикел;
- Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на ходенето до връх Чегет, така и за пътуването до Азау (например някой от моделите маратонки за подход на Five Ten);
- 2 чифта топли и дебели чорапи за изкачването на връх Елбрус;
- Гети, в случай че завали сняг;
- Свободни обикновенни панталони за пътуването;
- Долно термобельо (мерино) или тънък флийс за изкачването на върха и за нощувките в Бочките;
- Водоустойчиви панталони (мембрана);
- Няколко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Втори слой по-тънък флийс (препоръчително да е с качулка);
- Флийс яке;
- Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини (мембрана);
- Пухено яке или изолация подходящо за студените вечери или сутрини;
- Вълнена или флийс шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Няколко чифта топли ръкавици - задължително едните да бъдат лапи с един пръст;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за основния багаж;
- Раница до 40 литра, която ще носите лично по време на изкачването;
- 1-литрова бутилка за вода;
- Някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал до -5 градуса;
- Челник с резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Кърпа за врата (бъф);
- Щеки;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.


Последни метри преди връх Елбрус

Последни метри преди връх Елбрус

Полезна информация

Как да изберем правилната обувка за планина
Да изберем котките
Как да си изберем водонепропускливо яке
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Как да си изберем седалка за катерене
Планинската (височинна) болест
Елбрус – по високо от човеците
Височинна болест
Хранене в планината
Непокорният Елбрус
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Елбрус

   Календар Водач Цена на човек Места
   29 Jul - 6 Aug 2020 Д. Колешев 2360 лв.  2242 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 30/01/2020 )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Елбрус

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Елбрус

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на връх Елбрус
Алпинизъм   »   Европа   »   Руска Федерация   »   Кавказ Прегледана е 16511 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2019 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap